Opensea, günümüzde dünyanın en popüler NFT satış sitesidir. Platform ilk olarak 2017 yılında kuruldu ve o günden itibaren büyük bir yükselişe imza attı. Platform üzerinde pek çok sanatçı ve koleksiyoner yer alıyor. Elde edilen verilere göre en çok NFT ticaretinin yapıldığı site olarak bilinmektedir.
Platform üzerinde çok yüksek fiyatlara satılan NFT’ler küresel çapta büyük bir yankı uyandırdı. Ayrıca Kevin Durant, Mark Cuban ve Aston Kutcher gibi ünlü isimler platformun tanıtılmasında etkili bir rol oynadı.
Opensea üzerinde geçtiğimiz yılına Ağustos ayında 3,5 milyar Dolar’ın üzerinde ticaret hacmi gerçekleştirildi. Günümüzde platformun değerinin milyarlarca dolar olduğu düşünülüyor. NFT’lerin giderek popüler hale gelmesi ile birlikte platformdaki ticaret hacminin de her geçen gün artmaya devam ettiği söylemek mümkündür.
Opensea Tarihçesi
Opensea bilindiği üzere ilk olarak 2017 yılında Alex Atallah ve Devin Finzer tarafından kuruldu. 2019 yılının sonlarına doğru plaform risk sermayesi olarak 2,1 milyon dolar toplamayı başardı. Geçtiğimiz yılında Eylül ayında ise Opensea mobil uygulamalarını iOS ve android için yayınladı. Fakat mobil uygulamanın satın alma ve satış yapma işlemlerini izin vermediğini de belirtmek gerekiyor. Yalnızca NFT pazarını gezmek için kullanılabilmektedir.
2022 yılının ilk ayında ise Opensea Dharma Labs şirketini satın aldı. Dharma Labs bilindiği üzere Ethereum cüzdan üreticisidir.

2022 yılının Şubat ayında ise platform kimlik avı dolandırıcılığına maruz kaldı. Bu bağlamda pek çok kullanıcı sahip oldukları bazı NFT’lerin bir anda kaybolduğunu fark ettiler ve bu durumu Opensea yetkililerine bildirdiler. Bu kişilerin sayısı oldukça fazlaydı. Opensea yaşanılan bu olayın kendi şirketlerinden gelen e-postalar yüzünden olduğu iddialarını ise kesin olarak reddetti. Yapılan çeşitli haberlere göre bu dolandırıcılık ve saldırılardan dolayı 1,7 milyon Dolar değerindeki NFT’lerin çalındığı iddia edildi.
Bu yılın Nisan ayı ile birlikte Opensea’de Solana NFT’lerinin satış ve satın alma özelliği getirildi.
Opensea ürün müdürü olarak bilinen Nathaniel Chastain ise kara para aklama ve çeşitli dolandırıcılık iddiaları ile suçlandı.
Son olarak Opensea ile ilgili olarak yaşanan en önemli olay ise Customer.io çalışanı olarak bilinen bir kişinin platforma kayıt olan 1.8 milyon e-postayı sızdırıldığı iddiasıdır.
Opensea Özellikleri
- Opensea üzerinde NFT satışı ve satın alım işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.
- Dünyanın ilk ve en popüler NFT satış plaformudur.
- Platformu NFT piyasası hakkında bilgi edinmek ve yeni projeleri takip etmek için kullanabilirsiniz.
- Opensea’de NFT koleksiyonu oluşturabilirsiniz. Bu koleksiyonlar içinde 10 bin NFT paylaşmanız mümkündür.
- Plaforma sadece JPG, PNG, GIF, SVG, MP4, WEBM, MP3, WAV, OGG, GLB, GLTF formatlarında NFT yüklemesi yapabilirsiniz.
- Siteye yüklemesini yapacağınız NFT’nin en yüksek boyutu 100 MB’dir.
- NFT yüklemesi yapmak için Polygon ve Ethereum ağlarını kullanabilirsiniz.
- Opensea’ye ücretsiz NFT yüklemek mümkündür. Bunun için yükleme yaparken Polygon ağını tercih etmeniz gerekir.
- Platform üzerinde başka bir Opensea kullanıcısına hediye olarak NFT gönderebilirsiniz. Bunun için hediye göndermek istediğiniz kullanıcının profilindeki adresini ihtiyacınız vardır. Bu adresi kopyalayarak hediye gönderebilirsiniz.
- Opensea’ye üye olmak için MetaMask cüzdanına sahip olmanız gerekir.
Opensea’de NFT Satışı Nasıl Yapılır?
- Hesabınıza MetaMask cüzdanınızı bağlayıp giriş yaptıktan sonra üst kısımda bulunan Create kısmına girin.
- İlk kısma NFT dosyanızı yükleyin. Bu dosyaların formatı orada belirtilen formatlardan birinde olmalı ve maksimum 100 MB olmalıdır.
- Dosyanızı yükledikten sonra Previews Image kısmı karşınıza çıkacak. Bu kısım NFT’lerin dışarıdan bakıldığında nasıl görüneceği ile ilgilidir. O yüzden belirtilen formatta buraya da dosya yüklemesini gerçekleştirin.
- Name kısmına eserinizin ismi, Description kısmına ise eserinizle ilgili açıklamayı girmeniz gerekiyor.
- Bu işlemleri yaptıktan sonra eğer Opensea üzerinde bir koleksiyonunuz varsa ve yüklediğiniz NFT’yi bu koleksiyonlardan birine yüklemek istiyorsanız Collection kısmında bu koleksiyonu seçin. Eğer daha öncesinde herhangi bir koleksiyon oluşturmadıysanız herhangi bir işlem yapmadan devam edebilirsiniz.
- Supply NFT’nizden kaç adet basmak istediğinizi ifade eder. Tek sefer bir NFT’den yalnızca 100 adet basabilirsiniz. Buraya size uygun olan sayıyı girebilir ya da direkt olarak 1 adet olarak basabilirsiniz. Bu sayıyı çok fazla tutmanız NFT’nin değerini düşürebilir.
- Blockchain kısmı en önemli kısımlardan biridir. Şu an için burada Polygon ve Ethereum seçenekleri ile karşılaşacaksınız. NFT’nizi herhangi bir gaz ücreti ödemeden ücretsiz olarak yüklemek istiyorsanız Polygon seçeneğini işaretleyin. Ethereum ağını yüklemek için de Ethereum seçeneğini işaretleyebilirsiniz. Ancak bu ağı seçmeniz durumunda gaz ücreti ödemeniz gerektiğini unutmayın.
- Tüm bu işlemlerin ardından Create kısmına tıklayın.
- Buraya tıklamanız ile birlikte NFT’niz Opensea’ye yüklenmiş olacak.
- NFT’nizi satışa çıkarmak için Sell kısmına tıklayın. Buraya tıkladıktan sonra Amount kısmına NFT’nizi ne kadara satmak istediğinizi girin. Sonrasında ise Complete Listing kısmına tıklayın ve ardından Metamask onayını gerçekleştirin. Böylece NFT’niz artık Opensea üzerinde satışa sunulmuş olacaktır.