URL, “Uniform Resource Loader” teriminin kısaltılmışı olarak karşımıza çıkıyor. Türkçe’ye çevrilmiş haliyle “Tekdüzen Kaynak Bulucu”. İnternet hayatında sıklıkla duyduğumuz bir terim. Peki URL nedir ?

URL dediğimiz şey aslında bir web sitesinin adresini tanımlıyor. Karşınıza çıkan URL’ler genelde web sitelerini tanımlar ancak farklı amaçlarla da kullanılabilirler. Bazı web tarayıcıları kendi seçeneklerini kendi özel protokolleri altında toplayabiliyorlar. Chrome‘un chrome://settings/ sayfası gibi.
URL’leri 4 parçaya ayırabiliriz. Özelden genele şekilde sıralayalım:
- Parça Tanımlayıcı (Fragment Identifier)
- Sorgu (Query)
- Yol (Path)
- Ana Makine (Host)
Parça Tanımlayıcı (Fragment Identifier)

Belirlenen bir sayfadaki belirli bir noktayı tanımlayan URL’lerdir. Ancak web sayfası da bunu desteklemeli. Örneğin yukarıdaki adrese tıklandığında sayfadaki Print kısmına otomatik olarak kaydırılacaktır.
Herhangi bir URL’de # işareti varsa URL’deki bu işareti ve sonrasında gelen bölümü silerseniz sayfa web tarayıcınızda en üst konumda hiç kaydırılmamış olarak açılacaktır.
Sorgu (Query)

İnternet sitelerinin sayfa yapıları karmaşık olabilir. Bu tip çok sayfa yapısı çok karmaşık sitelerde karşımıza “Sorgu Dizesi” (Query String) olarak bilinen URL parametreleri çıkar. Bunlar “?” ile başlar. “&” ile birbirlerinden ayrılır. Bunun sizle hiçbir alakası yoktur. Sadece site kendi karmaşıklığını çözmek için bunu kullanır ve bu parametreleri nasıl kullanacağına sitenin kendisi karar verir.
Yol (Path)
URL bir web sitesini tanımlar demiştik. Yol ise bu web sitesi içerisindeki belirli bir sayfayı tanımlar.
Ana Makine (Host)
Host dediğimiz kısımsa web sitesinin kendisini ifade eder yani web sitesinin adresini belirler.