Almanya’daki her 10 şirketten 9’u siber saldırı mağduru olduğu ortaya çıktı. Alman bilişim kuruluşu olarak çalışmalarına devam eden Bitkom tarafından yapılan ankete bakılacak olduğu zaman 2020 ila 2021 yılları arasında Almanya sınırlarında her 10 şirketten 9 tanesinin siber saldırı mağduru olduğu ortaya çıktı. Meydana gelen saldırıların ardından yıllık olarak toplam zararın 223 milyar Euro düzeyinde olduğu ön görülüyor.
Alman bilgi ekonomisi Telekomünikasyon ile yeni medya birliği olarak bilinen Bitkom aracılığı ile yapılan anket ardından Alman şirketlerinin yüzde 90 oranlarının siber saldırıya maruz kaldıklarını ortaya çıkarmış oldu. Bitkom kanadında farklı branşlarda yapıldığı gözlenen 1067 firma arasındaki anket sonucuna paralel bir şekilde şirketlerde enformasyon ile üretim sistemlerinin bloke edilmesi ardından sistemlerin yeniden işletilebilmesi adına fidye istendiği gibi olayların bu yıl ve geçtiğimiz yıl içerisinde daha çok artış olduğu gözlendi.
Bitkom anketi sonucu incelemesine göre 2020 ila 2021 yılları arasında Almanya sınırlarında gözlenen her 10 şirketten dokuzunda veri hırsızlığından espiyonaj ve sabotaj gibi siber saldırılar ile karşı karşıya kalınmış olduğuna dair açıklamalar geldi. Yapılan ankete katılım sağlamış olan firmalarda ise ortalama olarak yüzde 9 oranı siber saldırılar ile doğrudan şirketin mevcudiyet durumlarını tehdit ediyor olduğunu açıkladı.
Yıllık gözlenen zarar 223 milyon Euro
Bitkom tarafından yapılan anket ardından veri hırsızlığından casusluk ve sabotaj alanları Alman ekonomisi üzerinde meydana gelen zararın yıllık olarak 223 milyar Euro civarına kadar çıkmış olduğu gözleniyor. Bu durum 2018 ila 2019 yılları içerisinde kayıt edilen zarar ile kıyaslanacak olduğu zamanlarda tam iki katından daha fazla meydana geldiği dikkatleri çekiyor. Bu durum da her yıl iki siber saldırı ardından meydana gelen zararın 103 milyar Euro civarına kadar çıkıyor olduğunu gösteriyor.
Ankete katılım sağlamış olan şirket yöneticileri korona virüs salgın süreçlerinden bu yana kadar evlerinden çalışmanın da bir seçenek olması ardından şirketlerin yüzde 59 oranında güvenlik açıkları meydana geldiği ön plana çıktı. Bitkom Başkanı Achim Berg tarafından konu ile ilgili olarak gelen açıklama sırasında sadece personel olarak çalışmalarına devam eden kişileri evlerine göndermekten kaynaklı olmadığını, cihazların güvenliklerini de iyi bir şekilde sağlamak gerekiyor olduğunu, iletişim kanalları korunması adına personellerin siber suçlar ile tehlikelerden haberdar edilmesi konusunda önemi öne çıkardı.
Anket sonucuna göre şirketlerin siber saldırılara karşı önlemleri konusunda bilgi teknolojileri için yatırım artırımları olduğu gözlenmeye başladı. Şirketlerde ortalama olarak yüzde 39 oranları ile ortalamanın üzerinde paraların harcanmaya başlamış olması, yüzde 24 oranlarının da önemli ölçüde bütçe ayırmaları ön plana çıkıyor. Aksi halde meydana gelen siber saldırı şirketlerin daha büyük zararlar ile yüz yüze olmalarına neden oluyor.