Yazımda Blogger, WordPress.com ve kendi sunucumuza (veya web hostingimize) kurabileceğimiz WordPress’i kıyaslayarak gideceğim. Yani üçünü de karşılaştırmış olacağım. Yani Blogger Mi WordPress Mi ? sorusuna olabilecek en geniş yanıtı vermeye çalışacağım.

1- Tema Destekleri:

Hepimiz tabii ki internet sitelerimizin temasına büyük önem veririz. Temanın bizi yansıtmasını, okuyucular için kolay kullanılır olmasını, seo uyumlu olmasını vb isteriz. Bunların yanında çeşidin çok olmasına, baktıkça kendine baktırmasını yani görsel olarak da tatmin edici olmasını isteriz. Bu nedenle tema önemli bir konu olarak karşımıza çıkar. Bu yazıyı bundan 3-5 yıl önce yazıyor olsam “WordPress tema konusunda çok daha başarılı” yazıp, böyle kısa bir özetle geçebilirdim. Fakat günümüzde bunu dersem Blogger’e büyük haksızlık yapmış olurum. Daha öncesinde WordPress temasından devşirilmiş Blogger temalarını görmeye alışkındık, artık Blogger için öyle güzel temalar yapılıyor ki keşke WordPress’de de buna benzer bir tema olsaymış diyorum. Kısaca tema konusunda artık ikisi de çok başarılı. İkisi için de yazılmış onlarca alanda binlerce hatta belki onbinlerce tema var. Buradan o yüzden bir galip çıkarmak çok zor.

2- Eklenti Desteği:

Blogger’in en büyük golü yiyeceği başlığa geldik. Maalesef Blogger’de bir eklenti sistemi bile yok. Blogunuza “benzer yazılar” gibi basit bir eklenti eklemek isterseniz bile bir sürü kod kurcalamak, WordPress’in kodları arasında yazı sonunu bulup, yine internette uzun uzun uzun araştırma yapıp bir benzer yazılar kodu bulup bunu eklemeniz gerekiyor. Yapılacak şu işlemi yazmam bile uzun sürdü. Bir de bunu yapmayı siz düşünün. Bu nedenle eklenti konusunda WordPress direk galip oluyor. Bu konuda daha fazla konuşmaya bile gerek görmeden geçiyorum diğer konuya.

3- Seo

Burada Seo’dan kastım tabii yazıların seo uyumluluğu vb. değil. Yazıların Seo uyumlu olup olmaması tamamen sizin elinizde. Burada bahsedeceğim biraz daha sistemsel olarak genel seo ayarlarını nasıl yapabileceğimiz, hangi platformda yazılarımızın daha çok Google’de ilk sıralarda çıktığı vb olacak.

İlk olarak genel site açıklaması, yazar adı ve benzeri eklediimiz meta açıklamaları ikisinde de eklemek çok kolay. Bunun yanında yine iki platformda da yazdığım yazılarda Google’de ilk sıralarda yer aldım. Yani bu konuda da bir sorun yok. Burada WordPress sadece bir konu da önce geçiyor o da yine eklentiler. Seo ayarlarını yapmasını bilmeyen veya bu kadar çok html kodları ile uğraşmamak isteyenler için WordPress koşarak geliyor ve eklentilerini kullanıcının önüne seriyor. Artık WordPress eklentileri yazılarınızdan tutun da sitenizin genelinde yapmanız gereken seo çalışmalarına, bunları nasıl yapacağınıza kadar söylüyor.

Seo konusunda teknik olarak ikisi de eşit olsa da WordPress yine de eklenti kısmıyla öne geçiyor. Ama buradan WordPress’e ekstra bir puan vermiyorum. Bunu da yine eklenti başlığında WordPress’e veridim puana sayıyıyorum.

4- Kullanışlılık ve Basitlik:

Kullanışlılık ve basitlik olarak ise Blogger kesinlikle çok önde. Ben sadece yazımı paylaşayım, başka hiç bir şey düşünmeyeyim diyorsanız Blogger’de bir kaç tıklama ile siteniz yayına hazır hale geliyor. Bunun yanında tema da bir kısmı değiştirmek de WordPress’e göre daha kolay. Bu adam ne diyor diyebilirsiniz hemen bunu bir örnekle açıklayayım, temanızda Türkçe’ye çevrilmeyen bir yer varsa Blogger’de Html düzenleye gelip orada ctrl+f ile kelimeyi aratıp onu Türkçe’ye çevirmeniz yeterli. WordPress’de ise temanın dil dosyanızı bulmanız veya gidip o kelimenin hangi dosya içinde olduğunu bulup onu düzenlemeniz gerekiyor. Bu da benim gibi en ufak detaylara bile takılan birisi için büyük zaman alıyor.

5- Maliyetler:

Burada alan adı maliyetini geçiyorum. O ikisinde de sabit. Şimdi gelelim barındırma maliyeti dediğimiz dosyaları vb saklayacağımız Hosting maliyetine. Blogger bu konuda sizden hiç bir para talep etmiyor. WordPress.com’da başta para etmese de siteniz büyümeye başladığında para vermeniz gerekiyor. Ya da WordPress.com’u sınırlı bulup bu sitede olduğu gibi bir hosting alıp buraya WordPress kurarsanız bir de hosting maliyeti karşınıza çıkıyor. Durum böyle olunca WordPress ile düzgün bir site yapmaya çalışırsanız maddi olarak çok daha büyük bir meblağ karşınıza çıkıyor. Bu konuda da kazanan bu nedenle Blogger oluyor.

6- Ayırmanız Gereken Vakit:

“Kardeşim ben teknik filan bilmem, sitemi açacağım ilk gelen temaya bile dokunmayacağım sadece yazacağım. Bloguma hangisinde daha az zaman ayırırım bana bunun cevabını ver” diyenler için ikisinde de sadece girip yazınızı paylaşıp hiç bir şey düşünmeden hemen çıkabilirsiniz. İkisi de bu konuda çok kolaylar. Fakat Blogger’in yazı yazdığımız kısmı Word vb. programlarda gördüğümüz yazı yazma alanlarına daha benzer olduğu için alışmanız daha kolay olacaktır. WordPress’in “Blok” düzeni bu konuda biraz size karışık gelebilir ve biraz daha fazla zamanınızı alabilir. Ama alıştıktan sonra ikisi de gayet basit olarak yazınızı paylaşıp gerisini düşünmemenize imkan veriyor. (Tabii burada WordPress.com’dan bahsettiğimi hosting alıp WordPress kurarsanız çok daha fazla zamanınızın gideceğini de belirteyim.)

7- Yorum Yönetimi:

Burayı çok kısa geçeceğim. İkisinde de yorumlarınızı çok kolay bir şekilde yönetebiliyorsunuz. Yorum yönetimi kısmında ikisi de benzer seçenekleri sunuyor.

8- Üyelik Sistemi:

Geldik yazmakta en zorlanacağım yere. Blogger’de yorum kısmına bakarsak gmail’i olan herkes sitenize üye sayılabilir kabaca. Ama bizim üyelikten kastımız, her kullanıcı için farklı bir profil, her kullanıcı için özel seçenekler ise Blogger ikinci büyük golünü de burada yemiş oluyor. Blogger’de herhangi bir üyelik sistemi bulunmuyor. Oysa WordPress’de düzgün çalışan bir üyelik sitemi var. Hele de eklentileri de bu kouda değerlendirirsek WodPress bu konuda fersah fersah önce geçiyor. Yani bu konuda da WordPres önde bitiriyor.

Sonuç:

Sonuç olarak şu, şundan üstün diyemem. İkisinin de kendi içinde başarılı olduğu konular bulunuyor. Teknik olarak ikisinin de üstün olduğu da altta kaldığı konularda var. Burada ihtiyacınız olanı doğru seçmek size kalıyor. Blogger ücretsiz bir servis olduğu için onu önden deneyip, beğenmezseniz bir Hosting firmasından 1 aylık bir Hosting alıp orada da WordPress’i deneyip bir karara varabilirsiniz. Burada acemiyseniz veya çok biliyorsanız gibi bir ayrıma girmek imkansız. İkisi de hem profesyoneller hem de yeni kullanıcılar için uygun. Maliyetler konusu sizin için önemliyse Blogger, eklentiler sizin için önemliyse WordPress öne çıkabilir. Yani burada belirleyici olan beklentileriniz olacak.