Niche nedir ve niche site nasıl kurulur? İşte bu konu son zamanlarda gündemi bayağı bir meşgul eden gündem maddelerinden bir tanesi. Bu sektörde öyle paralar var ki, doğru alan tutturulursa memurluktan istifa ettirir. Bu yazıya denk geldiyseniz, muhtemelen böyle bir alanda yeni bir projeye başlayacaksınız. Tabi proje başlamadan önce alanı iyi seçmek ve iyi yol almak içinde iş fikirlerine ihtiyacınız var? Tam olarak doğru adreste bulunuyorsunuz. İşte size Niche site nedir ve Niche site nasıl kurulur konularıyla ilgili çok detaylı bir rehber niteliğinde makale…

İster blog yazarı ister bir satış ortağı pazarlamacısı, bir SEO uzmanı ya da e-ticaret yapan biri olun. Sitenizde neyi yapmak istediğinizin bir önemi yok. Önemli olan kendi alanınızda yerinizi sağlamlaştırmaktır. Bir siteden para kazanmak, öyle kendi kendine olan bir şey değildir. Bu adımda merdivenleri birer birer tırmanmak gerekir. Bu söylediklerim inancınızın kaybolmasına neden olmasın! Asıl önemli olan şeyi gözden kaçırmayın.

Neyi doğru, neyi yanlış yapıyorum? Bu noktada doğru sorgulama ve doğru analiz, önünüzdeki engelleri aşmanızda ki en önemli araçlardır. Harika bir niche, sizi çok daha başarılı ve kazançlı bir girişimci haline dönüştürecektir.

Niche Nedir ?

Niche Nedir?

Bu işe başlamadan önce bu işin tanımını öğrenmeniz gerekir. Niche, çevrim içi çabalarınızı tek bir yerde toplayacak, yoğunlaştıracak bir yöntemdir. Tüm araştırma ve tanıtım çabalarınızı tek bir şemsiye altında toplamaya yarayan sektörün adıdır.

Örneğin bir biblo satmak peşindesiniz. Yani çok spesifik bir hedef kitlesi seçtiniz. Bunda elbette özgürsünüz. Fakat burada sorulması gereken soru şu: “Senin için yeterince kazançlı olacak mı?” Nihai hedefiniz ne olursa olsun, niche alanına karar vermeden önce bu konuya kafa yormalısınız. Gereken özeni göstermek için yeterince zaman harcamazsanız, daha sonraki süreç de harcadığınız tüm zamanlar boşa gidebilir. İşte Niche nedir sorusunun cevabı budur.

Bir Niche Alanını İyi Yapan Şeyler Nelerdir?

  • Belirli bir konuda, çok genişçe bir alanı kapsamayan bir hedef seçilmemiştir.
  • Her zaman geçerliliğini korur. Tek bir şarkıyla ünlü olan, sonrada kayıplara karışan çakma ünlülere benzemez.
  • Ana niche için belirlenen anahtar kelime, sağlıklı ve yüksek bir arama hacmine sahiptir. Ziyaretçi değil, takipçiler kazanabilecek potansiyel içerir.
  • Kolay ürün varyasyonları için fırsatlar sunmaya müsaittir. Sunulan ürün ya da hizmet için yüksek düzeyde talep toplama potansiyeli vardır.
  • Çok alternatifi olan niche alanlar, kesinlikle farklı bir bakış açısı sunar.
  • Sosyal platformlarda, niche dahilinde en az 10.000 fan bulunan sayfalar bulunmaktadır.

Niche alan bulmak için atacağınız her adımda, tüm varyasyonları her zaman göz önünde bulundurun. Hiçbir maddeyi önemsiz olarak görmeyin.

İyi bir niche alan bulmak konusunda yüzlerce tavsiye bulabilirsiniz. Ama gerçek şu ki, kimse bir başkasının deneyimlerini çoğaltamaz.

Bu nedenle başkalarının başarı öykülerine kendinizi kaptırmayın. Diğerleri için mükemmel neticeler veren bir niche alan, sizin adınıza ölümcül bir hata olabilir. Niche alan seçimi konusunda bu kadar detaylı bir makale yazmamın nedeni de tam olarak bu zaten.

Niş(Niche) Alan Stratejileri

Ben reklam satışının para kazandıran bir yöntem olduğuna inanmayanlardanım. Bu nedenle tüm para kazanma stratejisinin, ürün ya da hizmet satışı üzerine kurulması gerektiğini düşünüyorum. Elbette bunun nedeni kendi tecrübelerim ve bu konuda yaptığım araştırmalardır.

Ürün satışından aylık 260.000 dolar geliri olan bir sitenin, Google reklamlarından elde ettiği gelirin 800 dolar olduğunu gördüm. Bunda büyük bir yanılgı olduğunu düşünerek site editörüne ulaştım. Cevabı çok ilginç ve çarpıcı oldu:

Bir ürün satabilecekken reklam satmaya çalışmak, tam olarak eşekliktir.

İngilizce seviyemin yeterince iyi olduğunu düşünüyorum ve doğru çevirdiğime eminim. Burada asıl anladığım, para kazanmak için reklam satmak gerçekten mantıklı bir iş değil. Yazdıklarının özetinden genel olarak çıkardığım sonuç bu oldu.

Niche Alan Nasıl Seçilir?

Harika bir niche için önce kendinizi yoklayın. Hedefinize yönelik bir araştırma yapmadan önce, eski moda ama hala işe yarayan bir klasikle işe başlayın. Beyin fırtınası ile…

Aklınızdakilerin bir listesini yapmak, eski moda bir yöntem gibi görünse de muhteşem fikirler ortaya çıkarmak için, hala çok etkili bir yöntemdir. Niche Alan bulmak için önce kendinizi yoklamalısınız. elbette başlayacağınız noktadır. Peki bunu yaparken neleri göz önünde bulunduracağız?

Niche Nedir ~ Temel İpuçları

  1. Önce kendi hayatınıza bakın! Hobileriniz, sorunlarınız, beklentileriniz… Aklınıza gelebilecek her şeyin büyük bir listesini yapın. Listenizi oluştururken sadece yazın. Sorular sormayın, amacınız mümkün olduğunca çok şeyi ortaya çıkarmak olsun. Elemeyi sona bırakın.
  2. Keşfedilecek, eğlenceli olduğunu düşündüğünüz şeylerin listesini yapın! Neyi merak ediyorsun? Bir konuşmada ya da herhangi bir yerde, hakkında çok daha fazlasını bilmek istediğin bir konu geçti mi? Zihnini iyice yokla…
  3. Etrafınızda yer alan insanlara sormaktan çekinmeyin! Kendi çevrenizdeki insanlara bire bir, ya da sosyal medyadan sorular yöneltin. Onlara ucu açık sorular sorun, düşüncelerine yön vermeye çalışmayın. Bırakın kendi düşüncelerini sunsunlar. Neleri satın alıyorlar? Nelere ihtiyaç duyuyorlar? Nerelere takılmayı seviyorlar? Nasıl vakit geçiriyorlar? vs. Unutmayın ki, basit bir cevap, muhteşem bir niche konusu olabilir.
  4. Çevrenize bakmayı ihmal etmeyin! Bulunduğunuz mahalleye, şehre bakın. İnsanlar neler yapıyor? Nerelere gidiyor? En çok neyi konuşuyor? Etrafınızı iyi gözlemleyin. Mesela insanlar para harcamak için nerelere gidiyor? Onları oraya çeken şey ne? Harika bir niche bulma konusuyla alakasız olduğunu düşünmeyin sakın. Mükemmeli arıyorsanız, önce hedefinizdeki insanları tanımalısınız.
  5. Yeni trendleri düşünün! Son dönemde nelerin çok fazla revaç da olduğunu düşünün. Sonrada bunlardan neyin size para kazandırabileceğini. Örneğin çok fazla kişinin kullanmaya başladığı bir tasarım. Modası geçip sönecek bir şey mi? Yoksa sürekli yükselecek bir trend mi? En isabetli tespiti yapmaya çalışın.
  6. Tutkulu olduğunuz şeyleri düşünün? Tutku bazen insanları körleyebilir ve stratejik düşünme yetilerini kısıtlayabilir. Ama bazı durumlarda da ateşleyici bir unsur olabilir. Tutkulu olduğunuz bir şeyi niche olarak seçecekseniz, bu konuda en üst akıllardan biri olmalısınız. Öyle misiniz?

Niche Alan Nasıl Bulunur?

Harika bir niche alan bulmak için, ilk başta bir beyin fırtınası süreci şarttır. Bu süreç bir gün ya da bir hafta sürebilir. Hatta bir ay bile olabilir! Kesinlikle acele etmeyin. Bazen harika gibi görünen ilk düşünceler, büyük bir yanılgı olabilir. İçgüdüsel olarak hareket etmekten kaçının. Daha stratejik düşünün. Olaya duygusal olarak bakmak, çok büyük bir yanılgıyla sonuçlanabilir. Bu ilk aşama hayati bir süreçtir. Fakat doğallığı sitenize trafik sağlayan en önemli şey olabilir. Bu nedenle boşa uğraştıran değil, para kazandıran stratejilerden bahsedeceğim.

Niche Alan Nasıl Seçilir?

Niche alan seçmenin ilk kuralı fizibilite çalışması yapmaktır. Siteniz artık sizin markanız olacak. Bu marka ile para kazanmanız gerekir. Ama önce bunu gerçekçi bir çizgiye oturtmalısınız.

  • Marjlar ve karlılık: Niche alandan para kazanmak için seçtiğiniz yöntem ne kadar karlı? Örneğin reklam satacaksanız, 1000 tıklamaya 50 kuruş kazanacaksınız. Bunun iyi para kazanabileceğiniz bir yol olduğundan emin misiniz?
  • Lojistik: Sitenizden bir ürün satmaya karar verdiniz ve niche de o doğrultuda seçildi. Nakliye ve paketleme maliyetlerini hesap ettiniz mi? Bu maliyetler karlılığınızı ne düzeyde etkiliyor?
  • Büyüme Potansiyeli: Önümüzdeki iki yıl içinde muhtemel büyüme oranı için bir öngörüde bulunabiliyor musunuz?
  • Başlangıç Masrafları: Hedefine ulaşman için başlangıç da sahip olman gereken şeyleri tespit ettin mi? Bu maliyet sana fazladan bir yük bindiriyor mu?
  • Zaman: Her şeyin tamam. Siten için her zaman vakit ayırman gerektiğini biliyorsun. Buna tam olarak hazır mısın?

Niche Nedir ~ Kitle Oluşturmak

Siteniz için bir kitle oluşturmanız olmazsa olmazdır. İnsanları cezbeden şeyin ne olduğunu bulmanız gerekir. Kitlenize dair hiçbir bilginiz olmadan niche alan belirlerseniz ne olur? İntihar etmiş olursunuz. Başarılı olma şansınız hiç yoktur. Benim için burada başarının kriteri kesinlikle kazançtır. Hiçbir kazanç sağlamayan boş ziyaretçi sayıları, sadece züğürt tesellisidir.

Ürün açıklamaları, açılış sayfaları, özel teklifleri, sosyal medya reklamları – tüm bunlar doğru kitleye ilişkin bilgi ve hedeflemeyle ilgilidir.

Niche Kitlesi Oluşturma Konusunda Birkaç Uyarı

Bazı niche seçimleri, kazanç için uzun süre yazmanızı gerektirir. Bir kitle oluşturmak için onlara uzman görüşler sunabilmeniz gerekir. Ücretsiz verdiğiniz içerik, kesinlikle çok kaliteli olmalıdır.

Kesinlikle e-Posta listeleri oluşturmalısınız. Bunu ilk günden itibaren yapmalısınız. Sahip olacağınız en değerli şey, e-Posta aboneleri olacaktır. Abonelerinizle her zaman kontak halinde bulunmalısınız. WordPress kullanıcıları için abone toplamaya yarayan eklentileri kullanmak, iyi bir çözümdür. Unutmayın bu en değerli şeyiniz.

Size ulaşılabilmesi için bir tane sosyal medya hesabı oluşturun. Okuyucuların taleplerini her zaman elinizden geldiğince karşılamaya çalışmalısınız ve onları asla kandırabileceğinizi düşünmemelisiniz. Bu sektör dürüstlüğü esas alan bir iştir ve tek bir hata bazen bütünü ortadan kaldırır. Niche nedir sorusuna bir cevapta aslında budur.

Niche Site İçeriği Oluşturmak

İçerik pazarlamanın en önemli başarı unsurlarından biri de niche içeriği oluşturmaktaki ustalıktır. İçerik, SEO açısından çok önemlidir. Çünkü hedeflediğiniz kitleye ulaşmanızı sağlayacak, en temel yöntemlerden biridir SEO. Şayet niche alanıyla ilgili içerikleri, sürekli ve başarılı bir biçimde oluşturabiliyorsanız, bu sizi o niche de uzmanlar arasına sokar. Buda sizin para kazanmanız için çok önemli bir etkendir.

Para deyince yüzünüzde bir gülümseme mi oluştu? Yoksa ben mi yanlış gördüm?

Şaka bir yana, herkes blog sitesinden para kazanmak istiyor. Fakat pek az kişi yeterince para kazanabiliyor.

Niche Alanında Tam Olarak Neredeyim?

Niche nedir sorusuna kafanızda sabit bir cevap oluşturmayın. Bu konuda asla sabit ilerlemeyin. Alt kısımda detaylı olarak bir kaç analizde bulundum. İşte bu analizde Niche nedir sorusuna birer cevaptır aslında.

  1. Anahtar kelime araştırma ile başlayın. Araştırmanızı en doğru biçimde yapın ve bir liste oluşturun. Hedeflediğiniz alan ve kelimelerin, niche ile alakalı her şeye değinen kelimeler bulduğunuzdan emin olun.
  2. Niche ile ilgilenen kişilere sorun, anketler yapın. En popüler içeriklerden pek çoğu, insanların soruları ve anketlere verdiği cevaplardan sonra ortaya çıkmıştır. Sonuç da onlar için yazıyorsunuz ve en iyi içeriğiniz, onların ne istediğini bildiğinizde ortaya çıkacaktır.
  3. İçeriğinizi hep zamanında yayımlayın. Bir makale yayımlama takviminiz olsun, her aklınıza estiğinde değil, her zaman aynı aralıkla ve düzenli olarak yayımlayın.
  4. Her daim tutarlı olun. İçeriğiniz sayesinde, belli bir takipçi kitlesine sahip olabilirsiniz. Fakat bunları çok kolayca kaybetmekte mümkün. Hayatta her konuda olduğu gibi, içeriğinizde de tutarlı olmalısınız. Bu işin süreklilik arz ettiğini unutmayın.
  5. Her zaman kapsamlı içerikler oluşturun. Hem arama motorları hem de insanlar için kapsamlı mesajlar her zaman daha değerlidir. Derinlemesine rehberler oluşturun. Bu alanda her zaman rakipleriniz olduğunu unutmayın ve onlardan çok daha iyisini yapın.

Siteniz için niche bulmanın ne kadar önemli olduğunu anladınız sanırım. Ama ondan daha önemli olan şey, niche konulu içerikler yazmaktır. Çok daha popüler ve para kazanan bir siteye sahip olmak için, kesinlikle önemli niche konulu içerikler yazmalısınız. Mesela Amazon‘un hikayesine bakın ve orayı örnek alın. Adamlar nasıl başladı, nasıl büyüdü? Bugün geldikleri konumu iyi analiz edebilirsiniz.

Niche Nedir ~ Sonuç

Hiç kimsenin hevesini kırmak istemem ama, öyle üç beş makale yazarak para kazanmayı beklemek hayalden öteye geçemez. İşte bu yüzden internet sektöründe bir işe başlarken bu analizleri çok iyi yapın.

Sitenizden para kazanmaya doğru giden yol, bilgi, planlama, çok çalışma ve sabır taşlarıyla örülüdür. Buna hazır değilseniz, blog yazmak sizin için bir gelir kaynağı olmayacaktır.