KOLOGNE, Almanya – Üst düzey NATO yetkilileri Perşembe günü düzenlenen bir konferansta ittifakın siber savunma yeteneklerini artırma sözü verdiler ve çabaları üye ülkeleri felaketle sonuçlanan kesintilere karşı sertleştirme hamlesi altında topladı.
Estonya hükümeti tarafından pandemik kısıtlamalar nedeniyle sanal bir formatta ev sahipliği yapılan ve yalnızca davetle yapılabilen bir etkinlik olan sanal NATO Siber Savunma Taahhüdü konferansı, ittifakın siber duruşunda gerekli iyileştirmeleri tartışmak için üst düzey hükümet ve özel sektör yetkililerini bir araya getirdi.
Üst düzey liderlerin kamuya açık açıklamalarındaki bir tema, koronavirüs salgını toplumun tüm sektörlerinde veri bağlantısına daha da fazla güvenmeye zorladığından, temel altyapıyı siber saldırılara karşı korumada yeni keşfedilen aciliyetti.
Estonya Başbakanı Kaja Kallas, 2020’nin başlarında küresel COVID-19 salgını başladığından bu yana NATO üyelerine yönelik “kötü niyetli siber faaliyetlerin” arttığını söyledi. “Bazen yakın çevremizde bulunan düşmanlar, bazen de dünyanın dört bir yanındaki rakipler tarafından oluyor” dedi. Rusya ve Çin’e açıkça atıfta bulunarak.
Kallas açılış konuşmasında “Siber uzayın artan küresel rekabetin ön saflarında yer aldığını ve demokratik ulusların kabul edilebilir davranıştan sapmalara karşı birlikte durmaları gerektiğini anlamalıyız” dedi.
NATO’nun siber savunmasını sertleştirme çabası, devam etmekte olan NATO 2030 reform sürecinin iki ana konusuna değiniyor. Birincisi, ittifak liderleri, siber alan dahil üye ülkelerde belirli direnç düzeylerini zorunlu kılmak istiyor. İtme, ulaştırma altyapısının bakımından hayati önem taşıyan mallar için yedek tedarik hatları inşa etmeye kadar her şeyi gerektiriyor ve NATO’nun bir bütün olarak devam eden salgın da dahil olmak üzere büyük şoklardan geri adım atmasını sağlama hedefi belirtiliyor.
Diğer tema, üye devletler arasındaki teknolojik boşlukları yönetme hususları da dahil olmak üzere , ittifakın savunma uygulamaları için yeni nesil teknolojiden yararlanma yeteneğini korumayı amaçlamaktadır .
NATO Genel Sekreter Yardımcısı Mircea Geoană, “Dayanıklılığı artırmak ve teknolojiden yararlanmak, daha rekabetçi bir dünyada güçlü bir ittifakın anahtarı olacaktır” dedi. Bu çabaların “NATO 2030 girişiminin temel unsurları olduğunu ve bu yaz sonunda yapılacak NATO zirvesinin merkezinde yer alacağını” da sözlerine ekledi.
Estonyalılar için, Rusya’dan kaynaklanan siber tehditler ulusal savunma hesaplarında büyük önem taşıyor!
Estonya Savunma Bakanlığı’nın daimi sekreteri Kristjan Prikk, Defense News’e “Estonya Dış İstihbarat Servisi’nin yakın zamanda yıllık raporunda sonuçlandırdığı gibi, Rusya Batı demokrasileri için birincil siber tehdit aktörlerinden biri olmaya devam ediyor” dedi. “Yakın gelecekte kendimizi, Rus özel servisleri tarafından yürütülen potansiyel olarak artan siber etkin etki operasyonlarına hazırlamamız gerekiyor” diye ekledi.
Bu arada Amerika Birleşik Devletleri’nde, 15 Nisan’da Biden yönetimi, birkaç ABD hükümet kurumunu etkileyen SolarWinds saldırısındaki rolü nedeniyle Rusya’ya yaptırım uyguladı. Ulusal Güvenlik Ajansı ayrıca, SolarWinds Orion sistemini ve diğer yazılımları hackleyerek yaratılan siber güvenlik açıklarından yararlanmaya devam ettiği için Rus Dış İstihbarat Servisi’ni (SVF) çağıran bir siber güvenlik danışmanlığı yayınladı.