Endüstri 4.0, dördüncü Sanayi devrimini ifade eder, ancak genellikle akıllı şehirler gibi kendi başlarına endüstri uygulamaları olarak sınıflandırılmayan alanlarla ilgilidir .

Dördüncü Sanayi Devrimi nedir?

İlk sanayi devrimi, mekanizasyon, buhar gücü ve su gücünün ortaya çıkmasıyla geldi.

Bunu , elektrik kullanan seri üretim ve montaj hatları etrafında dönen ikinci sanayi devrimi izledi.

Üçüncü sanayi devrimi, siber fiziksel sistemlerle ilişkili dördüncü Sanayi devrimine yol açan elektronik, BT sistemleri ve otomasyon ile geldi.

Endüstri 4.0 Teknolojileri

Genel olarak konuşursak, endüstri 4.0, aşağıdakiler de dahil olmak üzere imalat endüstrisindeki teknoloji ve süreçlerde Otomasyon ve veri alışverişine yönelik artan eğilimi açıklar:

  • Endüstriyel nesnelerin interneti (Iıot)
  • Siber-fiziksel sistemler (CPS)
  • Akıllı üretim
  • Bulut bilişim (Sitemizde yazdığımız yazımıza tıklayarak ulaşabilirsiniz.)
  • Bilişsel hesaplama
  • Yapay zeka
  • Nesnelerin İnterneti(IOT)
  • Akıllı Fabrikalar

Bu otomasyon, fabrikalardaki makinelerin tüm üretim sürecini izlemek ve görselleştirmek ve özerk kararlar almak için kablosuz bağlantı ve sensörlerle güçlendirildiği bir üretim sistemi oluşturur.

Kablosuz bağlantı ve makinelerin büyütülmesi, 5g’nin tam olarak piyasaya sürülmesiyle büyük ölçüde geliştirilecektir . Bu, sistemler arasında neredeyse gerçek zamanlı iletişim sağlayan daha hızlı tepki süreleri sağlayacaktır.

Innovative contemporary smart industry: product design, automated production line, delivery and distribution with people, robots and machinery: industry 4.0 infographic

Dördüncü sanayi devrimi çeşitli teknolojilerle ilgilidir. Bu dijital teknolojiler, gerçek dünya kurulumlarının, süreçlerinin ve uygulamalarının sanal sürümlerini oluşturabilir. Bunlar daha sonra uygun maliyetli merkezi olmayan kararlar almak için sağlam bir şekilde test edilebilir.

Bu sanal kopyalar daha sonra gerçek dünyada oluşturulabilir ve nesnelerin interneti aracılığıyla bağlanabilir, böylece siber-fiziksel sistemlerin birbirleriyle ve insan personeliyle iletişim kurmasına ve İşbirliği yapmasına izin vererek endüstri 4.0 üretimi için birleştirilmiş bir gerçek zamanlı veri alışverişi ve otomasyon süreci oluşturabilir.

Bu otomasyon, süreçler arasındaki bağlantıyı, bilgi şeffaflığını ve merkezi olmayan kararlar için teknik yardımı içerir.

Kısacası, bu dijital dönüşüme izin vermelidir. Bu, birbirleriyle işbirliği yapabilen birleştirilmiş sistemlerle otomatik ve özerk üretime izin verecektir.

Bu teknoloji, üretkenliği artırırken sorunları çözmeye ve süreçleri izlemeye yardımcı olacaktır.

Endüstri 4.0 devriminin bir örneği nedir?

Endüstri 4.0 , ark kaynağı için çevrimdışı programlama ve adaptif kontrol gibi iş modelleriyle, ürün tasarımından simülasyona ve üretim için atölye zeminine kadar olan süreci alarak zaten gösterilmiştir.

Endüstri 4.0’ı Otomotiv üretiminde ve dünya çapında çeşitli akıllı fabrikalarda uygulayan işletmelerin örnekleri de vardır.

Endüstri 5.0’ın detayları nelerdir?

Endüstri 5.0 zaten konuşuluyor ve insanların daha iyi ve daha akıllı çalışmasına izin veren robotlar ve akıllı makineler içeriyor.

Universal Robots baş teknoloji Sorumlusu ve kurucu ortağı Esben Østergaard, ” endüstri 5.0, fabrikayı, işçiler ve müşterileri için daha kişiselleştirilmiş ve insani bir deneyim yaratmak için yaratıcı insanların gelip çalışabileceği bir yer haline getirecek.”

Tahminler, insan ve makinenin birlikte çalışma şeklini birbirine bağlayarak, endüstri 5.0’ın üretim, lojistik ve tedarik zincirlerinin, tarımın,madencilik ve petrol ,gaz sektörlerinin %60’ından fazlasının 2025 yılına kadar baş Robotik memurları istihdam edeceği anlamına geleceğini söylüyor.

Avrupa Ekonomik Sosyal Komitesi, “Robotik otomasyonun çoğalmasının kaçınılmaz olduğunu iddia ediyor.”