Dailymotion, Türkiye’ye Temsilci Atayacaklarını Açıkladı
Youtube, Google,VK ve Titktok gibi platformların ardından Dailymotion’da Türkiye’de temsilci bulunduracaklarını açıkladı. Video paylaşım platformu olan Dailymotion Türkiye’de temsilciliği açması ile artık Türkiye’de yayınlarına sorunsuz olarak devam edebilecek.
Dailymotion Temsilci Kararını Ömer Fatih Sayan Açıkladı
Dailymotion temsilci atayacağını Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan Sosyal Medya hesabından açıkladı. Sayan açıklamasında : “TikTok’tan sonra Dailymotion’dan da güzel haber geldi. Türkiye’den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılardan Dailymotion da Türkiye’de temsilci atadı. Henüz temsilci atamayan sosyal ağlardan da en kısa zamanda aynı adımı bekliyoruz!”

Sosyal Medya Yasası ve Yaptırımları
Sosyal medya yasası kapsamında Twitter, Facebook, İnstagram, Youtube,VK, Tiktok ve bir çok benzer şirket Türkiye’de temsilci bulundurma zorunluluğu getirildi. Temsilci bulundurmayan şirketlere ise özellikle maddi anlamda bir çok cezai işlem başlatılabilecek.
Temsilci bulundurmaya kabul etmeyen şirketler ve uygulamalarına reklam yasağı, idari para cezası ve %90 Bant Genişlik daraltması uygulanabilecek. Bant genişliği nedir diye merak ediyorsanız siz Türkiye’den mobil veya sabit internet üzerinden örneğin Facebook veya İnstagram’a hızlıca giriş yapabiliyor, içerik yükleyebiliyor veya içerikleri görüntüleyebiliyorsunuz. Bant genişliği eğer %90 daraltılır ise sayfalara giriş yapamaz ve erişim sağlayamazsınız.
Bant daraltması yanı sıra temsilci bulundurmadıkları süre boyunca Sosyal Medya şirketlerine yüklü miktarda 10 Bin TL veya 1 Milyon TL arası idari para cezası uygulanacak. Ayrıca İnstagram ve benzeri uygulamalar da reklam yasağı da yine uygulanabilecek.
Yeni Sosyal Medya Yasasına Göre;
- Yabancı veya yerli sosyal medya platformları “sosyal ağ sağlayıcısı” olarak tanımlanacak.
- Sosyal medya kullanıcıların İP adreslerinin yanı sıra port bilgisi de temin edilebilecek.
- Her sosyal ağ sağlayıcısı Türkiye’de temsilci bulunduracak ve temsilci gerçek kişi olursa, Türkiye vatandaşı olmak zorunda olacak.
- Sosyal medya kullanıcıları mahkemeye başvurmasına gerek kalmadan, direk olarak temsilciliklere kişi ihlalleri hakkında başvuru yapabilecek.
- Bu kapsam da başvuru yapan kişilere Sosyal ağ sağlayıcılara 48 saat içerisin de dönüş yapmak zorunluluğu bulunacak.
- 48 saat içerinde dönüş yapılmaması durumunda bu şirketlere 5 Milyon TL para cezası verilecek.
- Para cezasına dönüş yapılmaz ise 10 Milyon TL para cezası ve hukuka aykırı olarak mahkeme tarafından bildirilen içerik kaldırılmaz ise ortaya çıkacak olan maddi hasarı, sosyal medya sağlayıcı şirketler üstlenecek