ABD hükümetinin dört büyük teknoloji firmaları Apple, Alphabet, Amazon ve Facebook online alanda rekabeti araştıracakları dava için ifade verme çağrısında bulundular.

Bahsi geçen geknoloji şirketleri ABD hükümeti tarafından internet alanında yaptıkları rekabeti ve bu şirketlerin kendilerini nasıl güçlendirdikleri ve nasil kullanım sağladıkları üzerine yeni inceleme başlatmak istiyor ABD Adalet Komitesi, bu dört şirkete, yapılacak olan incelemede ifade vermeye davet eden mektuplarıda göndermiştir.

Temmuz ayında, ABD’nin ‘Antitrust‘ yasası kapsamında gerçekleşecek olan bu incelemede ifade vermek için atılan mektuplara bu dört teknoloji devinin 14 Haziran tarihine kadar cevap vermesi gerekiyordu. Antitrust yasası ise ABD’de genellikle tüketicilerin yararına rekabeti teşvik etmek için, iş şirketlerinin davranışını ve organizasyonunu düzenleyen federal ve eyalet hükümet yasalarının bir koleksiyonudur.

Olayda adı gecen teknoloji firmalarının CEO’ları bu incelemede ifade vermeye gönüllü olmasa bile çok bir şey değişmeyecek. Gönderilen mektuplara cevap alınamazsa ABD hükûmeti, şirketlere mahkeme çağrı kâğıdı yollayacak ve şirketlerden incelemeyle alakalı belgeler isteyecek.

David Cicilline konuya dair açıklama yaptı:

David Cicilline

ABD Adalet Komitesi başkanı David Cicilline de bu konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda . Cicilline, şirketlerin sağlayacağı belgelerin yapılacak olan inceleme için büyük öneme sahip olduğunu belirtti ve bu belgeleri istenmesinin yürütülen aşamalar doğrultusunda oldukça uygun bir şekilde yapıldığını açıkladı. Eğer bu dört şirketin CEO’ları ifade vermeyi kabul ederse politikacılar, bu şirketlerin ellerinde bulundurdukları geniş internet kullanımı imkânlarını nasıl kullandıklarını ve bu imkânları diğer teknoloji şirketlerinin haksız rekabet yaşamasına neden olacak şekilde kullanıp kullanmadığını inceleyecek.

Her ne kadar geçtiğimiz sene Mark Zuckerberg dâhil birçok büyük teknoloji şirketi CEO’su kongreye ifade vermiş olsa da, bu sene bunun gerçekleşip gerçekleşmeyeceği kesin değil. Büyük bir kanı, şirketlerin CEO’larını yerine başka alanlardaki yetkili isimlerini gönderecekleri yönünde. Ayrıca geçtiğimiz günlerde de Amazon, CEO’su Jeff Bezos‘un kullanıcı bilgilerinin kötü kullanımı davasında ifade vermeyeceğini duyurmuştu. Fakat her şeye rağmen bu dört şirketin CEO’su ifade vermeye karar verirse, Temmuz ayında ABD’nin en kapsamlı ve en büyük incelemelerinden biri başlatılmış olacak.