Güvenlik araştırmacılarından oluşan bir grup, içinde gizli bilgilerin de olduğu bir Alman askeri laptopunu eBay‘den 99 dolara satın aldı. Ayrıca bu gibi önemli bilgilerin bulunduğu bir laptop eBay’den ilk kez satılmıyor.
İçinde Gizli Bilgiler Olan Alman Askeri Bilgisayarı eBay’de 99 Dolara Satıldı Alman Ordusu Bu Defa Pes Dedirtti !
Bu işin üzerine düşen Alman güvenlik araştırmacıları, eBay‘den Alman silahlı güçlerine ait olan bir bilgisayarı oldukça ucuza satın aldılar. 99 dolara alınan bilgisayarın içinde açık şekilde görülebilen gizli askeri bilgilerin yer aldığı tespit edildi. Bochum’daki G Data isimli firmanın araştırma ekibi tarafından alınan bilgisayarda çokça belgenin yanı sıra LeFlaSys Ozelot hava savunma sisteminin nasıl sabote edileceğini anlatan bilgiler de yer alıyor.
Kısaca bahsetmek gerekir ise LeFlaSys Ozelot, ilk kez 2001 yılında kullanılmaya başlayan ve hâlâ aktif olarak kullanılan seyyar hava savunma sistemidir. Karadan havaya füze sistemiyle hava tehtidlerine karşı çabuk ve etkili şekilde tepki veren LeFlaSys Ozelot, karargahları ve hareket hâlindeki birimleri koruyor. Dosyaların minimal düzeyde gizlilik seviyesinde olduğu anlamına gelen “VS-Nur für den Dienstgebrauch” ile işaretlendiği de aldığımız bilgiler arasında yer alıyor.

G Data şirketinde güvenlik uzmanı olan Tim Berghoff’un Deutsche Welle’ye aktardığına göre 5 kilo gelen bilgisayar, sahada kullanılmak için tasarlandı. Berghoff, cihazın 2000’lerin başında yapıldığını ifade ederken hâlâ sorunsuz bir şekilde çalıştığını ekledi. Bilgisayarda LeFlaSys Ozelot hava savunma sistemi ile ilgili çok sayıda teknik bilgi bulunuyor.
Hava savunma sisteminin nasıl kurulacağından tutun kullanımı hatta bakımına kadar bir dizi talimata rastlanırken sistemi tam manada imha etme talimatlarının düşman birliklerin eline geçmesi korkusundan dolayı önlem tedbir maksadıyla verildiği ifade ediliyor. Berghoff, cihaza erişimin çocuk oyuncağı olduğunu, Windows açılışında dahi şifre istemediğinin üstüne basıyor. Silah sisteminin dokümanlarını içeren programın giriş ekranındaki şifrenin de tahmin etmesi çok kolay tabiri caiz ise emekli teyze Facebook şifresi olduğunu söylüyor. Tüm bunları yaptıktan sonra Berghoff ve iş arkadaşı Alexandra Stehr, rahatça dosyaları incelemeye başladılar.
Bilgisayarın, Bingen’deki bir hurda ve geri kazanım şirketi tarafından satışa sunulduğu belirtiliyor. Der Spiegel’e konuşan Almanya Savunma Bakanlığı, laptoptaki bilgilerin silinme yükümlülüğünün geri dönüşüm şirketinde olduğunu söyledi. Bakanlık sözcüsü, LeFlaSys Ozelot sistemleri için kullanılan tüm bilgisayarların kullanım dışı kalarak hurdaya gönderildiğini ifade etti. Ufak bir firmanın bile yapmayacağı bu türden bir güvenlik açığını alman ordusundan görmek her ne kadar komik olsa da kafada soru işaretleri bırakmıyor değil.
Bakanlık, bununla beraber söz konusu bilginin (yersen)çok kritik bir data olmadığını ve düşmanlara taktik avantaj sağlamadığını ifade etti. Savunma Bakanlığı, bilişim ekipmanlarını satmadan önce tüm veriyi yok etmekle yükümlü. Geçen yıl da Yukarı Bavyera’dan bir orman koruma görevlisi, satın aldığı bir dizüstü bilgisayarda Mars mobil roketatarına dair gizli bilgileri bulmuştu. Sormadan edemiyorum internetten satın alabileceğimiz herhangi bir Alman bilgisayarında ne gibi bilgiler ile karşılaşabiliriz ? Bari tank yapım dökümanı çıksa da Katarlılara versek en azından Otokar’ın çoktan bitirmiş olacağı Altay Tank projesinin bitimini torunlarımız bari görürdü.
Askeri bilgiler önemli, ama Bundeswehr’in caydırıcı bir ordu olduğunu söyleyemeyiz. Sınır ülkelerden birine ait savunma sistemini sabote etme bilgisi olsaydı diplomatik sorunlar ortaya çıkabilirmiş.
BeğenBeğen